Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Houslistka Lea Brückner: V Kaplici bych jednou ráda odehrála koncert

Ačkoliv se narodila v Německu, silný vztah má ke Kaplici, ze které pochází její maminka Veronika. Od dětství v ní tráví mnoho času, přičemž má sen, který se snad jednou podaří zrealizovat – odehrát zde koncert. Lea Brückner v sedmi letech objevila housle, které se staly její životní vášní. Dnes je uznávaná muzikantka, jež cestuje po celém světě, účastní se mistrovských kurzů a vymýšlí zajímavé sociální aktivity. V následujícím rozhovoru si třiadvacetiletou sólistku představíme.


Houslistka Lea Brückner: V Kaplici bych jednou ráda odehrála koncert
Václav Votruba 2.2.2021 2880x Reportáže

Jak často se vracíte do Kaplice?

Přijíždím každý rok. Vždy v ní prožiji několik týdnů, pokud mi to koncerty dovolí, tak klidně i měsíců. Mám ji ráda, ostatně mám zde velkou část rodiny, mimo jiné babičku i dědu. Bohužel vloni byla situace kvůli COVID-19 složitější, vůbec jsem se do Kaplice a celkově do Čech nedostala.

Máte tady svá oblíbená místa?

Vždy se mi moc líbí vánoční kaplické náměstí. Je krásně ozdobené, maličko jinak, než jak jsme zvyklí v Německu. Fajn je také zasněžené okolí Kaplice, ráda vyrážím na výlety do přírody. Zatímco doma máme samou rovinu, tady jsou kopce. Nádherné je to třeba kolem Soběnova. A abych nezapomněla, ráda chodím na Kaplicku na houby. (úsměv)

Zmínila jste COVID-19… Jak moc se vás jako hudebnice dotkl?

Měla jsem naplánované koncerty v Koreji, Americe, na Kanárských ostrovech… Nakonec všechno bylo jinak. Velkou podporu jsem měla od německé šlechty, která si mě přes léto zvala na privátní akce. Řada místních zámků je v soukromém vlastnictví. Byly to intimní koncerty, které se povedly. Jsem ráda, že jsem je mohla odehrát. Celkově se nyní hraní přesunulo do on-line světa. Na konci prosince jsem třeba odehrála vystoupení pro Welt Bank, které sledovalo 370 lidí z celého světa – Afriky, Číny, Koreji, Japonska a tak dále…

Předpokládám ale, že on-line vystoupení co do prožitku živé koncerty nenahradí…

S tím souhlasím. Živé koncerty jsou o atmosféře. Jenom taková perlička – když hrajeme, kolikrát se lidé na hudbu soustředí natolik, že se jim zastaví dech. Je vtipné, jak pak ve třetí větě slyšíme z řad obecenstva pokašlávání, protože si potřebují ulevit. (úsměv) Jsou to drobnosti, které k živému vystupování patří. Nenahraditelná je také energie od publika, stejně tak od muzikantů. Každý živý koncert má individuální atmosféru, každý je jiný… Ale bohužel… momentálně není jiná možnost než on-line vystoupení.

Takže se těšíte, až se vrátíte na scénu před publikum?

Těším se moc. Myslím si, že se na koncerty těší i samotní posluchači. Znám lidi, kteří už říkají, že mají potřebu jít někam za kulturou… Bude zajímavé sledovat, jak se to celé vyvine. Jestli bude chodit více lidí, nebo naopak, zda někteří stále budou mít obavy. Také je možné, že se změní posluchačská skupina. Uvidíme. Osobně si myslím, že se lidé budou vracet.

Hrajete vážnou hudbu, se kterou jsou spojováni spíše starší posluchači. Souhlasíte s tvrzením, že k ní lidé musí dorůst?

Ano, je to tak. My jako muzikanti ale máme možnost rychlost toho růstu ovlivnit. Já třeba své koncerty moderuji, snažím se lidem jednotlivé skladby přiblížit, mít s publikem blízký kontakt… I to má vliv.

Jakou hudbu v soukromí posloucháte?

Dá se říct, že všechno. Mám samozřejmě ráda klasiku, ale stejně tak třeba salsu, jazz, nebo maďarskou muziku. Líbí se mi, když se míchají různé styly hudby.

Uslyšíme vás někdy v Kaplici?

To by bylo skvělé. Pokud by byla taková možnost, zahrála bych moc ráda, protože jsem v ní nikdy nevystupovala. Je to mé velké přání!

Za zmínku určitě stojí, že spolupracuje s Domovem pro seniory v Kaplici…

V roce 2019 jsem jeho klientům zahrála o Vánocích. Vloni to bohužel nebylo možné, tak jsem jim alespoň natočila speciální video. Od paní ředitelky jsem měla příjemnou zpětnou vazbu, snad jsem je potěšila.

Procestovala jste kus světa… V jaké zemi se vám líbilo nejvíce?

Nemohu zmínit jen jednu zemi, protože každá byla něčím jedinečná. Mám vyučování a koncerty třeba ve Švýcarsku, Londýně, Francii, Itálii, Bulharsku, Praze… Vždy je cítit, že je každá země jiná, má svou kulturu, atmosféru, své krásné stránky. Na mé práci je úžasné, že je mohu poznávat.

Další informace naleznete na webu www.lea-brueckner.de.